Finansmarknaden svämmar närmast över av långivare och erbjudanden – utbudet är stort och det kan därför vara knepigt för konsumenter att sålla agnarna från vetet. Till exempel finns det möjlighet för många att låna pengar utan UC, trots att många långivare använder sig av just denna aktör i samband med att de gör kreditupplysningar. Här tittar vi närmare på vilka grupper av konsumenter som kan gynnas av att ta ett lån på detta sätt.

Olika kundgrupper som gynnas extra av att ta lån utan UC

Det finns vissa kundgrupper där ute som kanske kan gynnas lite extra av att låna pengar på detta sätt:

  • Personer vars kreditvärdighet är naggad i kanten. Först och främst kan de lån utan UC som finns att ansöka om på marknaden idag gynna personer vars kreditvärdighet är naggad i kanten. Det kan till exempel handla om personer som tidigare har haft betalningssvårigheter och därmed fått betalningsanmärkningar. Att bli beviljad ett lån av mer traditionella långivare kan då vara väldigt utmanande. Men det finns mer nischade aktörer som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC för att på så vis öppna upp dörren för denna kundgrupp. De får då möjlighet att bli bedömda på ett rättvist sätt utan att deras kreditvärdighet hos UC påverkas.
  • Personer som snabbt behöver få tillgång till pengar. Möjligheten att låna pengar på detta sätt gynnar även de konsumenter som snabbt behöver få tillgång till de lånade pengarna. De aktörer som erbjuder denna typ av lån brukar nämligen ha snabba och slimmade processer för kreditgivning. Detta betyder att de inte sällan kan betala ut lånet redan samma dag som det beviljas. Därmed erbjuder de en livlina til de privatpersoner som behöver hantera oväntade utgifter av olika slag. Det kan till exempel vara en akut bilreparation, ett dyrt tandläkarbesök eller någon annan brådskande utgift.
  • I princip vilken konsument som helst. Sist men inte minst vill vi påpeka att möjligheten till lån utan UC faktiskt uppskattas av en bred massa av konsumenter i vårt avlånga land. Det kan till exempel handla om personer som har en lite lägre kreditvärdighet, men även om konsumenter med en varierande inkomst eller liknande. Ofta vill denna kundgrupp snabbt kunna få tillgång till pengar att låna vid behov, för att kunna hantera stundtals svåra ekonomiska situationer. Men det går inte att dra alla över en kam.