Räntefonder är en typ av fond som investerar i räntebärande papper. De används för att placera pengar till en relativt låg risk. Många räntepapper ges ut av stat och kommun. Där är risken givetvis låg, i varje fall i länder som exempelvis Sverige. Att spara i räntefonder innebär betydligt mindre risk än att till exempel köpa aktier eller aktiefonder. Dessa är några av de vanligaste sätten att klassificera ränte fonder:
Korta och långa räntefonder
Det vanligaste man hör när det talas om ränte fonder är själva löptiden. Fonderna brukar delas in i korta och långa. De korta fonderna har en löptid på sina räntepapper på upp till ett år. De långa räntefonderna har följaktligen en löptid som är mer än ett år. Vad är skillnaden i praktiken? Här är några saker att tänka på:
- Lång löptid innebär större risk.
- Högre risk innebär ofta bättre avkastning (ränta).
- Det kan svänga mer i långa räntefonder.
- Långa fonder stiger i pris när räntan sjunker och omvänt.
Vill du spara i en räntefond på mycket kort sikt eller om räntorna stiger mycket kan det vara klokt att välja en fond med kort duration. I ett långsiktigt sparande, gärna i kombination med aktiefonder, brukar lång duration fungera bättre.
Obligationsfonder
Obligationsfonder är ett annat namn för långa räntefonder. Dessa fonder kan i sin tur delas in i olika kategorier. Här är några av de vanligaste:
- Statsobligationer: Räntepapper som stater ger ut. Ofta mycket låg risk, men det finns undantag.
- Kommunobligationer: Kommuner som vill låna pengar kan ge ut kommunobligationer.
- Bostadsobligationer: En typ av obligation som ett bostadsinstitut för att finansiera bostadsbyggen eller köp. Dessa obligationer har själva fastigheten som säkerhet och därför är risken begränsad. Samtidigt brukar det vara högre ränta än för statsobligationer.
- Företagsobligationer: Dessa obligationer ges ut av företag som vill långa pengar istället för att ge ut nya aktier. Risken är betydligt högre än i andra typer av räntepapper men avkastningen kan också bli bättre.
Vad är realräntefonder?
Vid sidan av dessa begrepp finns något som heter realräntefonder. Det är en ränte fond som har ett inflationsskydd kan man säga. I en realräntefond sätts räntan ovanpå inflationen. Om vi t.ex. har 2 procent inflation i Sverige kan räntan på en realräntefond vara 2% + 0,3 %. Du tjänar alltså 0,3% per år efter att resultatet inflationsjusterats. Dessa fonder har vanligtvis en mycket lång löptid. Fördelen är att du kan känna dig trygg i att inflationen inte äter upp vinsten, något som tyvärr ofta sker i vanliga räntefonder.
Lämna ett svar