Som bemanningssjuksköterska finns möjlighet att själv välja mycket när det kommer till jobb – till exempel vilka arbetstider som passar bäst med livspusslet, hur mycket eller lite arbetstid som önskas samt själv bestämma över var i landet det funkar att jobba. För att arbeta på detta sätt går det att ha en egen firma men det vanligaste är att samarbeta med ett bemanningsföretag – läs mer om hur det fungerar här.

Registrering hos bemanningsföretag

Första steget till att kunna arbeta som bemanningssjuksköterska är att registrera sig hos ett bemanningsföretag. Hos vissa går det att skicka in en intresseanmälan direkt på nätet, för att sedan gå vidare med personlig kontakt. Det krävs såklart en giltig legitimation för att kunna bli registrerad och företaget kommer göra kontroller för att säkerställa lämpligheten.

Varierande uppdrag som bemanningssjuksköterska

När samarbetet med bemanningsföretaget startar får en bemanningssjuksköterska tillgång till en portal där tillgängliga uppdrag visas. Som registrerad ges möjlighet att arbeta på uppdrag och det kan finnas arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor. Det finns möjlighet att själva bestämma och styra över sitt jobb, bland annat på följande punkter:

  • Arbetstider – till exempel bara dagtid eller varierande arbetstider
  • Arbetsmängd – jobba mycket eller lite – heltid, deltid eller bara enstaka extrapass
  • Arbetsort – som bemanningssjuksköterska finns möjlighet att jobba över hela landet samt även i Norge.

Alla uppdrag ser olika ut och har varierande omfattning. Vissa sträcker sig under långa tidsperioder medan andra är kortare. Det går givetvis att själv välja bland långa eller korta uppdrag likaväl som det går att själv välja arbetsmängd och annat. Det går dessutom att kombinera arbete via bemanningsföretag med en fast anställning – vilket kan vara ett bra alternativ för den som vill eller behöver dryga ut månadslönen lite.

Fördelar och nackdelar

Dom som arbetar som bemanningssjuksköterska ser troligen många fördelar med att göra det. Några av dom är att det är varierande och flexibelt. Det går att planera sin tid på ett annat sätt eftersom det är en själv som väljer uppdrag – dessutom är det inte ovanligt att det är bättre betalt.

Vissa av fördelarna kan dock ses även som nackdelar – för vissa är flexibla arbetstider bra medan andra föredrar sitt fasta schema och sin fasta arbetsplats. Kort och gott är det inte lämpligt för alla.